Takstmann i marineblå blazer står midt i en stue og gjør tilsynelatende jobben sin

Hvor mye koster en takstmann?

Med disse enkle tipsene ender du opp med den beste takstmannen for dine behov – uten at det koster skjorta.

Bilde av Kim Arne Hammerstad

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Sist oppdatert: 15. februar 2024
Innhold

Hva koster taksering?

Boligsalgsrapport er den grundigste rapporten og koster vanligvis mellom 20 000 og 30 000 kroner, avhengig av hvor stor boligen din er.

Tilstandsrapport er en noe enklere versjon av boligsalgsrapporten og kan koste fra 8000 kroner for de minste boligene, og opp mot 20–25 000 kroner for de største boligene.

Les mer: Tilstandsrapport for bolig

Ved bruk av boligsalgsrapport i forbindelse med hussalget, kan antallet konflikter minske drastisk. Ikke nok med det – summen du får for boligen din kan også øke.

Verditakst er den enkleste tjenesten taksererne tilbyr. For små leiligheter kan disse koste 5–6000 kroner, mens for et stort hus må du regne med å betale opp mot 10–11 000 kroner.

Hva gjør en takstmann?

En takstmann, eller bygningssakkyndig som er den offisielle tittelen i dag, fastsetter prisen på eiendom – enten det er snakk om vanlig bolig, fritidseiendom eller næringseiendom.

I praksis tilbyr taksererne tre ulike produkter: Verditakst, boligsalgsrapport og tilstandsrapport. Disse varierer stort i pris, ettersom de er svært forskjellige i både formål og detaljnivå.

Hva skiller de ulike rapportene?

Det færreste gjennomfører et boligsalg mer enn bare en håndfull ganger i løpet av livet. Derfor kan det være vanskelig å vite forskjellen på de ulike rapportene som takstmennene utarbeider.

Vi gir deg en oversikt over hva hver rapport innebærer.

Boligsalgsrapport

Boligsalgsrapporten er en grundig rapport som legger fram det som er av relevante opplysninger i forbindelse med et boligsalg. Rapporten følger en bestemt mal og tar for seg elektrisk anlegg, ventilasjon og byggemeldinger.

Les mer: Hva er boligsalgsrapport?

Boligsalgsrapporten er spesialtilpasset avhendingsloven og følger NS 3600, Norsk Standard for teknisk tilstandsanalyse ved salg av bolig.

Hensikten er å gi potensielle kjøpere et realistisk bilde av hvordan det står til med den byggtekniske tilstanden på boligen, så de kan danne seg en oppfatning om hvor mye det eventuelt vil koste å utbedre de feilene eller tiltakene som belyses.

Tilstandsrapport

Tilstandsrapporten er en litt lettere utgave av boligsalgsrapporten, og gir en teknisk evaluering av tilstanden til eiendommen for å avdekke eventuelle feil og mangler.

Denne typen teknisk rapport kan bidra til å senke konfliktnivået mellom kjøper og selger dersom det skulle dukke opp uenigheter i forbindelse med salget.

Verditakst

Verditakst er en helt enkel og temmelig overfladisk rapport som i utgangspunktet bare har som hensikt å gi en fornuftig prisantydning for boligen i forbindelse med et salg.

Det regnes imidlertid som et mer pålitelig anslag enn verdivurdering. Sistnevnte gjøres ofte av meglerne selv.

Hvorfor bruke takstmann?

Den bygningssakkyndige er en uavhengig fagperson, og har dermed en viktig funksjon i boligsalgsprosessen – spesielt for boligkjøpere.

Rapportene fra takstpersonen vil være en viktig kontrast til salgspapirene fra eiendomsmegleren.

Megleren jobber i hovedsak for selgeren og ønsker å oppnå høyest mulig pris for boligen eller eiendommen.

Hvordan få best pris på takstmann?

Det kan være vanskelig å ha oversikt over alle takstselskapene som tilbyr tjenestene sine i nærheten av deg.

Denne letejobben har vi allerede gjort for deg, og ved å fylle ut skjemaet på denne siden vil du komme i kontakt med dyktige takserere innen kort tid.

For deg er dette en vinn-vinn-situasjon: Du slipper å bruke lang tid på research, og takstmennene vet at de konkurrerer med andre om å få oppdraget ditt.

Derfor strekker de seg langt for å gi deg en så god pris som mulig.

Sammenlign tilbud nå!