Illustrasjon av målinger og undersøkeslser ved boligsalgsrapport
Boligsalgsrapporten er spesielt utarbeidet for tilstandsvurdering ved boligsalg. (Illustrasjonsfoto: Personal Creations)

Hva er boligsalgsrapport?

Så mye som 1 av 4 boligsalg ender i konflikt. En boligsalgsrapport gir grundige beskrivelser av boligens tilstand og skal redusere risikoen for konflikt. Ikke nok med det – den øker også salgsprisen.

Bilde av Helene Øie Esparza

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Sist oppdatert: 5. januar 2022
Innhold

Boligsalgsrapport gir deg høyere salgssum

Boligsalgsrapporten er en form for tilstandsrapport som er spesielt utviklet for bruk ved boligsalg. Den er utarbeidet av Norsk Takst, som er et samarbeid mellom Norges Takseringsforbund og NITO Takst.

En boligsalgsrapport utføres av en takstmann og gir grundige beskrivelser og vurderinger av boligens tilstand før et boligsalg. Hensikten med boligsalgsrapporter er at både selger og kjøper skal få mer informasjon om boligen før salget, noe som kan bidra til at overraskelsene og konfliktene etter salget blir færre.

Ved bruk av boligsalgsrapport i forbindelse med hussalget, kan antallet konflikter minske drastisk. Ikke nok med det – summen du får for boligen din kan også øke.

En boligsalgsrapport må ikke forveksles med en ordinær verditakst. Sistnevnte er mye mindre omfattende, og du har mindre garanti for at feil og mangler ved boligen fremkommer i en slik takstrapport.

Analyser viser at salgsprisen øker med 3-5 % ved bruk av boligsalgsrapporter.
- Merete Christensen Bernau, Direktør Eierskifte Protector Forsikring

Hvor mye koster boligsalgsrapport?

Det anslås at prisen på en boligsalgsrapport vil ligge mellom 7000 til 25 000 kroner i mange tilfeller, mens en ordinær verditakst antagelig vil koste fra 3000 til 5000 kroner. Prisen avhenger selvfølgelig av hvor stor boligen er og hvor mange timer takstmannen må bruke på jobben.

Forbrukerrådet mener imidlertid det er verdt å bruke ekstra penger på en boligsalgsrapport, og Norges Takseringsforbund antyder at folk er villig til å betale mer for huset når en slik rapport er på plass.

Analyser gjort av forsikringsselskapet Protector Forsikring viser at bruk av boligsalgsrapporter gir 3–5 prosent økning i salgsprisen.

Ny og mer omfattende rapport

Utformingen av tilstandsrapport for boliger har vært den samme i mange år, og den har vært basert på NS 3424. I 2015 ble imidlertid denne nye og mer omfattende rapporten kalt boligsalgsrapport innført. Den er i stedet basert på NS 3600, og er dermed spesielt utarbeidet for bruk ved boligsalg. Den skal gi mindre rom for skjønn og redusere antall konflikter etter boligsalg ytterligere.

Den nye rapporten innebærer at takstmannen utfører enda grundigere kontroller for å undersøke boligens tilstand enn ved en vanlig tilstandsrapport basert på NS 3424. For eksempel vil de kunne bore hull i våtrom og kjellerrom for å måle fuktighet, vel å merke etter eiers tillatelse. Grundigere kontroll av vann, avløp og el-installasjoner, samt status fra feier og brannvesen, er andre eksempler på utvidelser i rapporten.

Illustrasjon av boligsalgsrapport og kontroll av bolig
En mer nøye gjennomgang minsker usikkerhet for kjøper. Illustrasjonsfoto: Mark Moz

Invester i eierskifteforsikring

Det er greit å påpeke at en omfattende boligsalgsrapport ikke vil erstatte en boligselgerforsikring. En boligsalgsrapport vil riktignok redusere risikoen for en konflikt mellom kjøper og selger etter overtagelse, men selger har fortsatt samme opplysningsplikt til kjøper vedrørende boligens feil og mangler. På samme måte har kjøperen plikt til å inspisere boligens tilstand før kjøp.

Selger står også ansvarlig for eventuell feilinformasjon takstmannen har gitt i rapporten. Husk derfor å tegne eierskifteforsikring i god tid før salget hvis du vil være på den sikre siden.

Les mer: Tilstandsrapport for bolig